Pasning og pleje

Nødvendig udmugning

Udmugning i hesteboksen er nok den arbejdsopgave, som er mindst sjov, når man har med heste at gøre. Hvis du går til rideundervisning på en rideskole, så er der staldfolk ansat til at gøre det sure arbejde. Men hvis du har din egen hest opstaldet, så er der ikke nogen anden udvej end at gøre det sure arbejde selv. Med mindre du kan indgå en aftale om at få en anden person til det mod betaling eller ridetimer.

Hvor ofte skal du muge ud i hesteboksen?

Udmugning er meget vigtigt for hestens velbefindende. Mange heste tilbringer en del tid i deres hesteboks med at spise og sove, og derfor er det vigtigt, at hestens hjem er rent og ikke ulækkert og fyldt med hestemøg. Det anbefales derfor, at du dagligt muger ud i de øverste lag halm og spreder frisk halm eller halmpiller. Hele hesteboksen muges i bund hver 14 dag. Dermed har din hest altid et dejligt hjem at bo i.

Udstyr til udmugning

Du skal have fat i en greb til at fjerne beskidt og gennemvædet hø, hestemøg m.m. Greben er god til at få fat på hø og møg, som du smider op i en trillebør. Når trillebøren er fyldt, kører du møget ud på mødingen uden for stalden. Du kan med fordel lade stalddøren stå åben, når du muger ud, så der også kommer frisk luft ind i stalden. Hesten kan du lade løbe rundt i folden, imens du muger ud, det vil den helt sikkert have fornøjelse af.

Hvordan holder du madrassen i hesteboksen?

Du kan holde madrassen i hesteboksen på forskellige måder. Det vigtigste er, at madrassen er tør og ren. Du kan f.eks. strø et tykt lag halm ud og så dagligt fjerne de øverste klatter med møg og fylde op med frisk strøelse. Hesten kan også gå på dybstrøelse, hvor du strør kalk i bunden, og så lægges der hele flader af halm på og øverst et lag løst halm. Halmpiller er også populær strøelse i hesteboksen, for det har en bedre sugeevne end almindeligt halm, og det støver også mindre og har et lavt ammoniakindhold. Halmpiller er desuden varmebehandlet, hvilket betyder, at det er fri for svampesporer, og det indeholder ingen allergifremkaldende stoffer. Halmpiller giver også minimal mødding, og så er det et miljøvenligt produkt med et lavt CO2-forbrug.

I denne video finder du tips til hurtig og effektiv udmugning i stalden.

bard