Hesteracer

Vælg den rigtige sadel

Som rytter har du brug for en god sadel, men hvilken en skal du vælge? Her fortæller vi dig mere om de enkelte sadeltyper.

Dressur-sadlen

Dressursadlen er som regel den, en rytter først stifter bekendtskab med. Når man skal lære at ride på en rideskole eller begynder i rideterapi, bliver der typisk lagt en dressursadel på hesten. Dressursadlen er designet på en måde, så den har et fladt sæde og lange sadelklapper. Dermed bliver det nemmere for rytteren af sidde ret op og ned i sadlen og give kommandoer til hesten med benene.

Spring-sadlen

Vil du gerne gå til springridning, så skal du benytte en springsadel. Som springrytter skal man nemt kunne rejse sig i sadlen, når hesten springer over forhindringerne. Derfor er sadlen designet således, at den har et højere sæde end dressursadlen, og den har korte sadelklapper. Dermed støttes rytteren i at sidde korrekt, når hesten springer. For at beskytte hestens mave mod stød, hvis den rammer en forhindring, kan man få en plade, som man kan sætte på gjorden (den rem som går under hestens mave og holder sadlen på plads) under hestens mave.

Kombi-sadlen

Selvfølgelig er der også udtænkt en kombi-sadel af nogle smarte folk, som synes, det er for besværligt, hvis ryttere hele tiden skal skifte sadeltype. Så hvis du vil have en god kombinereet sadel, som du kan anvende både til dressur og spring, så gør endelig det. Dermed kan du også spare nogle penge på rideudstyr.

Western-sadel

Western-ridning dyrkes også i Danmark, og er du interesseret i den del af ridesporten, så kan du købe en sadel, som er designet dertil. Wester-sadler er gode og komfortable at sidde i, fordi de er brede. Som rytter kan man derfor bedre holde til at sidde i sadlen i timevis, ligesom cowboys gjorde i gamle dage. Westersadlen ligger også godt på hestens ryg, og den fordeler vægten på en måde, som gør, at hesten heller ikke bliver så hurtigt træt i ryggen.

bard