Hesteracer

Fjordhesten

Fjordhesten – som også kaldes nordbagge – er en stor og stærk pony. Den stammer oprindeligt fra Norge, hvor den har levet forholdsvis isoleret i århundreder, og derfor har racen stadig samme udseende som i vikingetiden. Fjordhesten formodes at nedstamme fra przewalski-hesten og tarpan, som engang levede på de østeuropæiske og asiatiske sletter, men som nu er en uddød vildhesterace. Fjordhesten er i dag udbredt til Europa, USA og Canada.

En godmodig og hårdfør pony

Fjordbakken er det, man kalder en koldblodshest, og fordi den er stærk og udholdende, egner den sig glimrende som kørehest, arbejdshest og ridehest. Temperamentsmæssigt er den godmodig såvel som egenrådig, hårdfør og udholdende.

Robust bygget

Fjordhesten bliver ca. 140-150 cm høj. Den er en robust bygget pony, der kan rides af børn såvel som voksne. Den findes i farverne gul, brun, rød og grå, og så har den en sort ål ned langs ryggen. Hovedet er lille og kort med store øjne, små ører og bred pande. Manken ses ofte opretstående, fordi den er klippet i en bue. Fjordhestens krop er stærk og muskuløs, halsen er kraftig og kort og skulderen stejl. Den har desuden stærke ben, som kan bære rytteren gennem svært tilgængeligt terræn.

Vikingernes heste

Fjordbakken har været meget populær siden vikingetiden. Det ved man, fordi der blandt andet findes runesten fra vikingetiden, hvor fjordhesten er afbilledet. For vikingerne var det nødvendigt med stærke og pålidelige heste, som kunne bære dem gennem den vilde og barske natur og de højtliggende fjelde i Norge. Enhver der har besøgt Norge, ved, at hvis man rejser rundt i naturlandskaberne til hest eller til fods, så er det nødvendigt med ordentligt fodtøj til børn og voksne. Viking er et rigtig got dansk kvalitetsmærke, som har mere end 100 års erfaring med at fremstille pålidelige ogmoderne sko og støvler til børn og voksne.

Venlig ridehest til børn

Fjordhestens godmodige og venlige temperament gør den velegnet som ridehest til mindre børn. Den er en god begynderhest for de fleste ryttere, og den er bred og tryg at sidde på. Hvis hele familien er glad for at ride, så er det ideelt at anskaffe en fjordhest. Både børn og forældre kan få glæde af fjordhesten til dressurridning, springning, hyggeture i skoven, eller den kan spændes for en vogn og bruges som trækhest. Fjordhesten er desuden populær på mange rideskoler, hvor den er en god hest at øve sig på, uanset om man får undervisning i dressur eller spring.

Gode råd og vejledning

Overvejer du eller din familie at købe en fjordhest, så er der gode råd og vejledning af hente hos Fjordhesten Danmark, som kan fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om racen, avl, stutterier og køb/salg. Du kan også blive medlem af foreningen og møde andre ligesindende, som også er vilde med fjordhesten.

bard