Pasning og pleje

Det rigtige foder

For at hesten kan være sund og trives er det meget vigtigt, at den får den rigtige fodring, som passer til dens behov. Det er både selve foderet, som skal sammensættes rigtigt, og så skal hesten også have foder i passende mængder, så den ikke bliver for tyk eller taber sig. Med den rigtige fodersammensætning får du en hest, der trives både fysisk og psykisk, uanset om det er en motionshest eller konkurrencehest.

Vigtigt med en god foderplan

Det er vigtigt, at du har en god foderplan til din hest, og det kan anbefales at spørge fagfolk som f.eks. en dyrlæge eller forhandlere af hestefoder til råds. Så du er sikker på, at hesten får netop det foder, som den har bedst af. En god foderplan skal passe til hestens alder, størrelse og temperament, og foderplanen kan også variere efter, hvor meget du motionerer den samt årstiderne.

Hvor tit skal hesten fodres?

Vilde heste i naturen bruger det meste af dagen på at spise græs. En moderne sportshest, der står i en stald, har også brug for at blive fodret ofte – 3-5 gange om dagen – med små portioner. Heste, der kun bliver fodret få gange om dagen, kan blive irritable, og hvis de keder sig, og de kan udvikle dårlige vaner som krybbebidning eller vævning.

Typer af hestefoder

Den vilde hest lever af græs, som er grovfoder. Sportshestens foder består af en blanding af grovfoder, kraftfoder, saftfoder samt vitaminer og mineraler. Det kan anbefales altid at vælge god kvalitet for hestens skyld. Hø er det mest almindelige grovfoder til hesten, og den har brug for ca. 1,2 kg hø per 100 kilo legemsvægt. Har du en hest, der vejer ca. 500 kg, er tommelfingerreglen, at den skal have 6 kg hø at spise som minimum. Det mest almindelige kraftfoder er havre, og det kan gives som hel havre (højere næringsindhold) eller valset havre. Hvedeklid er godt for fordøjelsen, og det indeholder fosfor og B-vitamin. Byg kan især gives til heste, som har brug for at tage på i vægt. Saftfoder kan f.eks. være melasse eller roefibre, som giver energi og en blank pels. Vitamintilskud gives primært til ungheste, drægtige hopper og heste, som skal præstere meget.

Gode råd om fodring:

• Hvis hesten skal arbejde, må den senest fodres en time før, så den kan nå at fordøje maden. Du skal også vente en halv times tid med at fodre den efter arbejde.

• Giv hesten hø, før du giver den kraftfoder. Hvis hesten er meget sulten, og den spiser kraftfoderet først, er der risiko for, at den forsluger sig og kan få spiserørsforstoppelse.

• Giv kun hesten den mængde mad, den spiser og fjern gamle madrester.

• Vær opmærksom på, hvornår det er tid til at ændre foderplanen.

• Forstyr ikke hesten, men lad den spise i fred.

Du kan læse mere om fodring af heste her.

bard