Pasning og pleje

Strigling og hovpleje

Den daglige pasning og pleje af din hest er vigtig for, at din hest kan have en sund og velplejet pels og sunde hove. Striglingen af din hest er også en god måde at være sociale sammen på. Du giver din hest kærlig opmærksomhed, når du strigler den, og det er godt for hestens fysiske og psykiske velbefindende, at den oplever, at du tager dig af den og passer på den. Pasning og pleje er dermed også med til at styrke samhørigheden mellem hest og rytter. Når hesten har ydet maksimalt i ridehuset eller på skovturen, så er det en god måde at belønne den på, at du tager dig kærligt af den.

Grundig grov-strigling

Grov-striglingen af hesten foregår på den måde, at du bruger en hård plasticstrigle til at fjerne eventuelle rester af mudder og jord. Du kører plastic-striglen i cirkelbevægelser for at fjerne mudder og snavs. Hvis hesten har været på fold, kan den have rullet sig, men den kan også have mudder på benene, hvis det har regnet, eller I har været på skovtur. Alt mudder og jord skal fjernes fra hestens pels både før og efter en ridetur. Hvis mudderet er vådt og svært at få af med en strigle, kan du f.eks. vaske og tørre hesten med en svamp eller skylle mudderet af med en vandslange i vandspiltovet.

Børst hestens pels blank

Nylonstriglen og den bløde strigle af naturhår bruges til at børste hestens pels blank. Mange foretrækker den bløde strigle, fordi nylonstriglen kan blive elektrisk. Du børster hestens pels med hårene. En kardæsk er også en strigle, som har en rem, du kan stikke hånden ind under. Dermed er det nemmere at holde fast i striglen. Kardæsk og strigler fås i mange størrelser og farver alt efter behov.

Flot og velplejet man og hale

Hestens man og hale holder du flot og velplejet ved at bruge en man-kam. Når du reder man og hale, undgår du, at man og hale bliver sammenfiltret. Du kan også bruge hale-spray, som gør det nemmere at rede halen og manen.

Rensning af hove og hovpleje

Du skal altid rense hestens hove før og efter en ridetur. Der kan nemt sidde småsten og møg fast i hovene, og det kan give hesten skader i hove og ben, hvis ikke det fjernes. Ca. hver 6.-8. uge skal du tilkalde smeden, så han kan file hestens hove og give den nye sko på efter behov. Du kan selv vaske og pleje hestens hove ved at skylle dem rene og tørre dem. Derefter kan du smøre dem med hovfedt, som giver en god beskyttelse og får hovene til at se flotte og velplejede ud. Her finder du flere tips til hovpleje.

bard