Hesteracer

Islænderen

Den islandske hest – eller islænderen, som den også kaldes – stammer oprindeligt fra Island, og den er en af de ældste hesteracer i Europa. Det var vikingerne, som i det 9. århundrede medbragte deres heste fra Skandinavien og de britiske øer, og den islandske hest nedstammer blandt andet fra den keltiske pony, som sidenhen uddøde. På Island er der forbud imod at importere andre hesteracer, og den islandske hest har derfor beholdt sin udseende gennem mange generationer.

Islænderen kan have mange farver

Skønt den omtales som en hest, har den en ponystørrelse på mellem 132 – 140 cm i stang. Den islandske hest er robust bygget med stærke lemmer og har et velproportieret og let rektangulært ydre. Den har en smidig ryg og et bredt kryds, og så har den en lang hals, som sidder højt. Islandske heste kan have mange forskellige farver og aftegninger.

Samarbejdsvillig og stolt

Den islandske hest er venlig og godmodig af natur, men besidder også en god portion vilje og stolthed. Islændere fremavles til at være pålidelige rideheste og køreheste, men den lille stærke hest rummer også sin egen vilje. Islænderen er som regel samarbejdsvillig og vil gerne yde lidt ekstra. Islænderen kan uden problemer bære et voksent menneske gennem alle slags terræn.

Hesten med de 5 gangarter

Islænderen adskiller sig fra andre hesteracer ved at have 5 gangarter: Skridt, trav, tølt, pas og galop. Tølt er en gangart i fire takter. Hesten flytter benene i samme rækkefølge, som når den skridter. Men forskellen er, at den kun har 1-2 ben på jorden, når den bevæger sig i tølt, hvorimod den har 2-3 ben på jorden, når den skridter. For rytteren er det behageligt at sidde på en hest, som bevæger sig i tølt, fordi der ikke er noget svæv. Pas er en gangart i to takter, og her bevæger hesten sine for- og bagben på samme side på samme tid. Islænderen kan bevæge sig op til 40 km i timen i gangarten pas. Som rytter skal man lige vænne sig til, at hesten kan bevæge sig i de to ekstra gangarter tølt og pas, men det er sjovt og fornøjeligt at ride på en islandsk hest.

Ridehest i et barsk landskab

Island er en ø med et stort og smukt, men også barskt naturlandskab. Der findes store øde områder, hvor det er svært at komme frem, med mindre man har en hest til rådighed. Den islandske hest har derfor været brugt som en stabil og pålidelig ridehest, der kunne bringe mennesker fra sted til sted på øen i et svært fremkommeligt terræn. Nu om stunder arrangeres også rideture for turister rundt omkring på Island. Islandske heste er populære på Island, såvel som i Europa og USA. Den islandske hest egner sig til at blive redet på af både børn og voksne.

Hvis du gerne vil vide mere om islænderen, så kan du f.eks. abonnere på Islandskhest.com,som er et gratis e-magasin, der udkommer 6 gange årligt.

bard