Hesteracer

Shetlandsponyen

Shetlandsponyen er en populær pony til børn, og den er også godt egnet som kørepony, fordi den er stærk og robust. I forhold til sin størrelse er shetlandsponyen faktisk verdens stærkeste hest. Der findes flere teorier om shetlandsponyens oprindelse. Én teori går på, at shetlandsponyen kom ned fra tundraen i istiden og endte på Shetlandsøerne i det nordlige Skotland. Her er fundet spor af shetlandsponyer, som kan dateres helt tilbage til år 500 før Kristus. Her levede shetlandsponyerne isoleret, og en kombination af indavl og sparsom føde i det barske klima skulle være årsagen til, at shetlandsponyen er så lille af vækst. Én anden teori går ud på, at shetlandsponyen er en dværg-variant af Exmoor-typen, som mennesker på folkevandring bragte til de britiske øer og den Biscayiske Bugt.

En lærenem pony med viljestyrke

Shetlandsponyen er en omgængelig og lærenem hesterace, hvilket gør den til den ideelle pony for børn. Men shetlandsponyens forfædre skulle klare sig i et barsk klima, hvilket krævede en stærk overlevelsesvilje og udholdenhed, og derfor rummer nutidens shetlandsponyer også karaktertræk som mod og viljestyrke. Shetlandsponyen er intelligent, og det er en fordel at træne den godt og motionere den jævnligt, da den ellers let kan blive for egenrådig. Børn kan få stor glæde af at have en shetlandspony som deres første ridehest.

Lille, men stærk

Shetlandsponyen bliver kun op til 107 cm høj. Den er først færdigudviklet omkring 4-5 års alderen, hvilket dog er normalt for ponyracer, og den kan blive hel op til 30 år gammel, så den lever længere end så mange andre hesteracer. Shetlandsponyens fysiske udseende er karakteriseret ved, at den er robust og velproportioneret med stærke lemmer. Den har et lille hoved med stor afstand mellem øjnene og små livlige ører. Den har en smuk silkeagtig sommerpels og får også en tyk vinterpels. Shetlandsponyen kan være ensfarvet eller broget, og ofte er det røde og sorte farver. Shetlandsponyens stærke fysik betyder også, at den nemt kan trække en mindre vogn. Det er en sjov aktivitet for både børn og voksne at køre rundt i en lille vogn med en shetlandspony. Det kan f.eks. være i sommerferier, weekender eller til en børnefødselsdag. Og shetlandsponyen vil også have fornøjelse af at få motion.

Vil du gerne vide mere om shetlandsponyer, så er Shetlandspony.dk et rigtig godt sted at hente mere information.

bard